Hvad er forbrugslån?

Forbrugslån er et kendt begreb, men der er overraskende mange, som er usikre på hvad det faktisk dækker over. Er du i tvivl om hvad et forbrugslån er eller sidder du med andre spørgsmål? Her har vi samlet ofte stillede spørgsmål og svar om forbrugslån.

Hvad er forbrugslån?

Normalt når du optager et lån i banken, skal du stille sikkerhed for lånet. Det kan være i ejendele såsom bil, båd, hus, lejlighed eller andre værdier. Disse ejendele vil da stå i pant, og banken har sikkerhed i værdierne, i tilfælde af at du pludselig ikke kan nedbetale på lånet. Det er nødvendigt med pant i langt de fleste større lån.

Sådan forholder det sig dog ikke med forbrugslån. Et forbrugslån er et lån hvor banken eller kreditgiver ikke tager pant i dine ejendele. Det vil sige at et forbrugslån er et lån uden sikkerhed. Eftersom långiver tager en større risiko, er der som en regel en højere rente på forbrugslån end på andre lån.

Hvad kan et forbrugslån bruges til?

Ikke nok med at et forbrugslån er et lån uden sikkerhed, du kan også bruge det akkurat til det du måtte ønske. Der findes mange årsager til at folk tager et forbrugslån. Måske er der opstået uforudsete udgifter eller et midlertidigt behov for ekstra kapital. Mange ønsker også at istandsætte bolig eller har brug for penge til andre større projekter, som hurtigt kan gå hen og blive dyrere, end man havde regnet med. En anden grund til at folk tager forbrugslån er for at opfylde drømme om udlandsrejse – om det så er at rejse til en sol og strand eller jorden rundt.

Hvad er fordelene ved et forbrugslån?

En af de største fordele ved et forbrugslån er friheden. Uforudsete udgifter, projekter eller store investeringer kan koste en del, og med et forbrugslån, kan man betale for noget, som man måske ellers ikke havde mulighed for. 

En anden fordel ved forbrugslån er, at du altid kan indfri lånet, når du måtte ønske det.

Hvad kan være ulemperne ved et forbrugslån?

Det er en hel klar fordel at forbrugslån er tilgængeligt, når du har brug for det, men en ulempe for mange er at de glemmer, at man ikke ejer pengene som tilbydes gennem et lån. Det er netop et lån – som skal betales tilbage. Det at optage en masse lån, man ikke kan håndtere, skaber gæld, og man kan komme i økonomisk knibe. Man bør derfor få lagt en fornuftig betalingsplan og ikke låne mere end man kan klare at tilbagebetale.

Med tilgængeligheden af forbrugslån følger også en anden ulempe. Det kan være vanskeligt at få overblik over hvilket lån man skal vælge. Det, som kan være et godt lån for nogen, er ikke nødvendigvis et godt lån for dig. Derfor kan det godt betale sig at sammenligne forskellige forbrugslån.

Hvordan kan jeg sammenligne forbrugslån?

På nettet findes mange hjemmesider, som tilbyder information om hvilke forbrugslån, som tilsyneladende er bedst. Men selv om en hjemmeside opgiver et specifikt forbrugslån som værende det bedste, kan det være en god idé at foretage en sammenligning på egen hånd, for at finde det lån som passer dig bedst.

Du minimere chancen for at vælge et lån, som du ikke bliver tilfreds med ved at gøre dit hjemmearbejde og sætte dig ind i de forskellige lån, som tilbydes. Start med først at finde ud af, hvad der er vigtigst for dig. Måske er det en høj låneramme eller fleksibel betalingsplan. Følgende er punkter, som du bør tænke over, når du skal vælge et forbrugslån:

  •         Hvor mange penge kan du låne?
  •         Hvor lang nedbetalingstid får du?
  •         Hvilke gebyrer følger med lånet?

Når du har fundet frem til det lån, som passer dig bedst, kan du indsende en ansøgning. Det at ansøge om et forbrugslån er helt uforpligtende, og du kan takke nej til tilbuddet, hvis det ikke møder dine krav.

Hvem kan søge om et forbrugslån?

Det er foretaget betydelige stramninger hos de fleste långivere, når det gælder godkendelse af ansøgninger om forbrugslån. Årsagen til dette er for at sørge for at færre havner i betalingsproblemer. Minimumskrav for at kunne søge om et forbrugslån:

  • Alder – der er et alderskrav på minimum 18 år for at kunne søge om et forbrugslån. Dette er etableret for at forhindre helt unge mennesker i at optage unødvendig stor forbrugsgæld.
  • Indtægt – for at kunne låne penge foreligger der naturligvis et krav om at du har en indtægt. Indtægt skal du have for at kunne betale lånet tilbage. De forskellige långivere stiller forskellige krav, men det er ganske almindeligt, at man skal have en bruttoindtægt på minimum 120.000 kroner.
  • Betalingsanmærkninger – et ufravigeligt krav, når man skal søge om et forbrugslån, er at du ikke har nogen betalingsanmærkninger eller igangværende inkassosager. Dette viser nemlig, at ansøgeren ikke har tilstrækkelig kontrol over sin økonomi.

Hvor meget kan jeg låne?

Med det store antal långivere som findes, er det ikke så underligt, at de operere med forskellige tilbud. Hos enkelte långivere, kan du søge om helt op til 500.000 kr. Det fungerer dog ikke på den måde, at du automatisk godkendes til et specifikt beløb, du har søgt om at få. Når du søger om et forbrugslån eller et kreditkort, så bliver der foretaget en individuel kreditvurdering. Det er kreditvurderingen, der afgør, om dit ønskede lånebeløb bliver godkendt. Selv om du skulle få afslag på det beløb du opgav i ansøgningen, kan du godt blive tilbudt et lavere beløb. Det er op til dig der søger, om du vil vælge at tage imod tilbuddet.

Forbrugslån fra re:member 

Med re:member forbrugslån kan du søge om at låne fra 10.000 til 250.000 kroner. Renten er fra 6,95 % til 22,45 % - hvilken rente du får afhænger af en individuel kreditvurdering.

For at finde ud af hvor meget lånet vil koste dig, kan du bruge vores låneberegner. Den giver enkelt overblik over hvor meget, du skal betale hver måned ud fra de forskellige rentesatser, vi tilbyder. Den viser også hvordan lånebeløb og ønsket løbetid påvirker den månedlige betaling.

Ved et samlet kreditbeløb på 250.000 kr. over 7 år med variabel debitorrente 7,55 % – 24,91 %, er den månedlige ydelse 3.815 kr. – 5.933 kr. De samlede omkostninger udgør 70.419 kr. – 248.394 kr. ÅOP udgør 7,59 % – 24,97 %. Det samlede tilbagebetalte beløb udgør 320.419 kr. – 498.394 kr. I beregningen sker tilbagebetalingen via Betalingsservice. Der er 14 dages fortrydelsesret på lånet.