Car window arm.jpg

Den ultimative huskeliste inden kør-selv-ferien

En kør-selv-ferie er en fuldendt følelse af frihed og en skøn måde at rejse på. Chancen for en vellykket tur er dog langt større, hvis du er ordentligt forberedt. For hvordan gør du bilen klar til den lange køretur, hvad skal du pakke, og hvad med de utålmodige børn? Få alle svarene her.

Kør-selv-ferie er en populær rejseform blandt mange, og med god grund. På en bilferie er det nemlig dig, der bestemmer tempoet og retningen, og du skal ikke tage hensyn til andre end dig selv og dine medpassagerer. Er der en destination, der overrasker positivt, har du mulighed for at forlænge dit ophold - er vejret dårligt, kan du køre mod sol og varmere temperaturer.

Der er dog stor forskel på en planlagt tur med rejseselskab og at være sin egen rejseguide. En bilferie er kun afslappende, hvis der er styr på alt det praktiske på forhånd. Det giver dig mulighed for at læne dig tilbage i bilsædet, sænke skuldrene og nyde de sceniske landskaber.

Du får her den ultimative huskeliste til en succesfuld bilferie. Så er du sikker på, at der er styr på alt fra bremsevæske og registreringsattest til køresnacks og underholdning til de små på bagsædet.

Er bilen klar til kør-selv-ferien?

Inden du begiver dig afsted på landevejseventyr, er der flere ting, du skal være opmærksom på i forhold til det vigtige transportmiddel. Opskriften på en vellykket bilferie ligger nemlig i høj grad i en grundig forberedelse, så du sikrer, at bilen er klar til at tilbagelægge de mange kilometer. 

Husk at checke 5 ting på din bil:

 • Styr på dæktrykket
  Du kan fylde luft i bildækkene på de fleste tankstationer, og i bilen kan du ofte finde information om, hvor meget luft dækkene skal have. Har du meget bagage med på turen, er det en god idé at fylde lidt ekstra luft i dækkene. Det minimerer risikoen for dækskader.

 • Undgå en varmeovn
  Charmen ved en bilferie forsvinder, hvis du skal sidde i en sauna på en trafikeret motorvej i høj sol. Bilens aircondition mister løbende kølemiddel, så derfor er det en god idé at få tjekket anlægget inden afrejse. Der bør ikke gå mere end to år mellem hvert tjek.
 • Husk at fylde olie på
  Det er vigtigt, at du tjekker bilens oliestand inden afrejse. Olien smører bilens bevægelige dele, og er der ikke nok olie på, gnider delene mod hinanden. Det gør, at motoren vil gå i stykker. Den optimale oliemængde er, når den når op til ’max-tegnet’ på oliepinden.
 • Check bremserne
  For din egen og andres sikkerhed skal du tjekke, om der er tilstrækkeligt bremsevæske på bilen. Væsken sikrer, at bremserne virker optimalt. Det anbefales, at bremsevæsken skiftes hvert andet år, og det nemmeste er at få automesteren til at hjælpe med at skifte den.
 • Godt udsyn på turen
  Kan du ikke se ordentligt ud ad ruderne, når du kører, kan det være meget farligt. Check derfor at der er fyldt rigeligt sprinklervæske på bilen og hav også gerne en ekstra dunk med i bagagerummet. Så du kan fortsætte ufortrødent, hvis ruden bliver snavset.

Hav styr på det praktiske inden kør-selv-ferien

Det er ikke kun bilen, der skal være klar inden afgang. Inden du drøner afsted på ferie, er der en lang huskeliste af praktiske detaljer, som er gode at have styr på. På den måde undgår du at skulle frygte uventede situationer, og du er forberedt, hvis uheldet er ude, eller ferien ikke går som planlagt.

 • Hav styr på pas og rejsedokumenter
  Vær sikker på, at alle passagerers pas er gyldige, inden du tager afsted. Derudover skal alle førere har kørekort med. Pak en taske med rejsedokumenter, det blå sygesikringskort og eventuelt internationalt kørekort, hvis I rejser uden for Europas grænser.

 • Husk altid registreringsattesten
  Når I kører til udlandet, anbefales det, at du har registreringsattesten i bilen. Den skal du bruge, hvis myndighederne kræver at se den. Det kan desuden være en god idé at have en kopi med i kufferten, hvis du ikke kan komme til bilen og skal fremvise dokumenter.
 • En rejseforsikring er en god idé
  En rejseforsikring sikrer dig i tilfælde af sygdom, tilskadekomst, bilskader, vejhjælp, mistet bagage og andre ting. Derfor er det en god idé at have en rejseforsikring og inden afgang, at undersøge hvad forsikringen dækker. På dit re:member Mastercard er der Rejseforsikring Basis inkluderet, læs mere om vores forsikringer og betingelser her.
 • Husk miljømærkerne, særligt dieselbiler.
  Der er i flere europæiske byer indført miljøzoner, hvor for eksempel dieselbiler ikke må køre ind. Inden afgang er det derfor vigtigt at lægge en rute, der tager hensyn til din bil og har de nødvendige miljømærker, som skal være synlige udefra.
 • Lad elbilen op på kør-selv-ferie
  Tankstationer er der overalt, men hvordan er det nu med ladestandere, hvis du kører i elbil? Der er stor forskel på, hvor langt der er mellem ladestanderne, frekvensen skifter fra land til land. Det kan derfor anbefales at downloade A Better Routeplanner, der giver dig et overblik over alle ladestandere i Europa. Skal du til Nordamerika, kan du bruge PlugShare.
 • Højre eller venstre?
  En GPS er uundværlig på bilferien, og du kan enten vælge en separat model eller din smartphone. Dog skal du være opmærksom på, at de almindelige kortapps bruger mobildata, og det kan derfor hurtigt blive en dyr fornøjelse. Overvej at downloade en vejviser, der ikke kræver data inden afrejse.
 • Husk lige ekstranøglen
  Når du skal afsted på kør-selv-ferie, er det en rigtig god idé at huske reservenøglen og gemme den på et sikkert sted. Er uheldet ude, og du mister bilnøglen, vil du være glad for at kunne fortsætte rejsen ufortrødent.
 • Styr på sikkerheden
  Det er vigtigt at være forberedt på uventede situationer. Inden afrejse skal du derfor sikre dig, at du har advarselstrekant og refleksveste til alle medpassagerer i bilen. Så er du klar, hvis bilen skulle gå i stå undervejs, og du har brug for at blive set langt væk fra.

Pak bilen til en god kør-selv-ferie

Der er ikke stor forskel på at pakke kufferten til en charterrejse og en bilferie. Du skal derfor som altid huske at få pakket tøj til årstiden og klimaet, toiletsager og gode sko. Derudover skal du, afhængig af overnatningssteder, måske huske sengelinned og håndklæder.

Når du kører selv, er det desuden godt at have en ekstra oplader til mobil/iPad med, så du kan lade dine elektroniske gadgets op undervejs på turen. Det kan enten være ved hjælp af en kraftig powerbank, eller en oplader der kan gå i bilens cigarettænder. 

 Når du kører ned gennem Europa, er det også en god idé at have euro/lokal valuta med i pungen. På de fleste tankstationer skal man betale et lille beløb for at få lov til at bruge toilettet. Du kan også opleve, at man på små restaurationer og butikker ikke kan betale med kort. Så selvom du når langt med kreditkort, er det godt at have begge dele med. Når du rejser udenlands, er det desuden altid vores anbefaling, at du har et ekstra kreditkort med. Det er en god sikkerhed, hvis du skulle være uheldig at miste dit primære kort. Du kan bestille et re:member ekstrakort til et andet medlem af familien i appen eller netbank. Læs mere her.

Når du pakker bilen, er det vigtigt, at du pakker strategisk. Sørg for, at de tungeste ligger nederst og ikke for langt inde i bagagerummet. Hav desuden en lille taske med nattøj, toiletsager og skiftetøj tæt på, så du ikke behøver at tømme hele bilen, hvis du vælger en hurtig overnatning undervejs.

Inde i bilen er det en god idé at have de mest nødvendige ting. Udover pung, mobiltelefon og kort, kan du have lidt underholdning til den lange køretur, en hovedpude samt gode snacks og drikkevarer. Sørg for at have en madpakke, der giver god energi til de lange stræk. Det kunne for eksempel være knækbrød, frugt, gnavegrønt og nødder.

”Hvornår eeer vi der”? – børn på bagsædet

Ideen om en fri kør-selv-ferie, hvor vejene fører dig afsted, kan hurtigt blive destrueret af utålmodige børn på bagsædet. Endeløse spørgsmål om is, underholdning, kedsomhed og ankomsttidspunkt kan blive intense i en lille, lukket bil. Derfor er det alfaomega, at du er godt forberedt inden kør-selv-familieferien.

Sørg for at gøre bagsædet så behageligt som muligt. Sæt solskærme på sideruderne, så ungerne ikke har det unødigt varmt i solen, og lad dem have puder og tæpper med for at skabe en hyggelig hule. Gode snacks er afgørende for de små, og det kan være en idé at lave madpakker til dem, så de selv styrer, hvornår de spiser og drikker.

Husk at stoppe op undervejs, gerne ved rastepladser med legepladser. Det giver børnene mulighed for at løbe lidt energi af sig mellem de lange stræk. Det er derudover oplagt at have en bærbar computer eller en tablet med, som de kan spille spil, se film og høre lydbøger på. Det giver en god ro i bilen, men pas på, at de ikke bliver køresyge af at kigge for meget ned.

Gør turen kortere ved at differentiere aktiviteterne. Pak en taske med malebøger, legetøjsfigurer, minispil, LEGO og kreating så som garn til fingerstrik. Derudover er det altid et hit, hvis de voksne leger med på lege som ’Rød bil’ eller ’Tænk på et dyr’. I kan også hygge jer med bilbingo, hvor den, der først får ’fuld plade’ med kran/politibil/motorcykel eller lignende, vinder. 

 

Kilder: fdm.dk, danskbilferie.dk, borger.dk, automester.dk, plugshare.com, abetterrouteplanner.com

 Du kan betale med dit re:member Mastercard uanset, hvor rejsen går hen og med re:member reward er der penge at spare på hoteller & rejser og biler & billeje.

 Vi har også samlet vores bedste rejsetips til dig her.