5 destinationer til en forlænget weekend i Europa

Det europæiske kontinent bugner af oplagte rejsemål. De fleste byer er ikke mere end et par timers flyrejse væk, og derfor kan du nå at opleve meget på bare et par dage. Vi har samlet fem skønne byer, både de klassiske og mindre besøgte, der alle er et visit værd.

En forlænget weekend er det perfekte afbræk fra en travl hverdag, og du behøver ikke at rejse langt væk fra Danmarks grænser for at få fyldt rygsækken op med gode ferieminder.

Der er selvfølgelig de klassiske rejsemål, som hvert år trækker millioner af turister til. Men vil du helt ned i gear, kan du eventuelt pirre eventyrlysten lidt ekstra og besøge en af de mange europæiske ferieperler, som ikke er lige så turistede.

Uanset hvilken destination du vælger, kan du være sikker på at få krydset både kultur, mad og afslapning af på to-do-listen med denne rejseguide. Glæd dig til fem skønne storbyer, kun et par timers flyrejse væk, og hvor du nemt at pakke bagagen i en carry-on, så du slipper for spildtid ved bagagebåndet.

Læs her, hvordan du pakker den perfekte carry-on.

Gå på opdagelse i eventyrlige Edinburgh

Den skotske hovedstad er et skønt rejsemål til en forlænget weekend. Den charmerende by består af to bydele; Old Town og New Town, og er berømt for blandt andet sine imponerende middelalderslotte, spændende museer og smukke landskaber.

Du kan ikke besøge Edinburgh uden at se det verdensberømte Edinburgh Castle. Her kan du gå på opdagelse i den fascinerende, skotske historie i slottets museer og fængsler. Det 900 år gamle slot ligger på toppen af Castle Hill, hvorfra du får en fantastisk udsigt udover den flotte by. Efter besøget er det oplagt at slentre en tur langs The Royal Mile, Old Towns hovedstrøg, som er pakket med hyggelige pubs, kirker og butikker, og som forbinder Edinburgh Castle med Palace of Holyroodhouse, de kongeliges officielle residens.

Generelt ligger de fleste turistattraktioner i Edinburgh inden for gåafstand. Det er derfor en god ide at pakke et par fornuftige sko i tasken. Byen er fyldt med skønne, grønne åndehuller, imponerende middelalderbygninger og flotte udsigtspunkter. Trænger du til luft, kan du bestige det vulkanske bjerg, Carlton Hill, hvorfra du får en god udsigt over byen, eller du kan slentre en hyggelig tur i Royal Botanic Garden. Er du Harry Potter-fan, er det et must at gå en tur i Victoria Street, der har inspireret J.K. Rowling til troldmandsgaden Diagon Alley, ligesom den lidt uhyggelige kirkegård, Greyfriars Kirkyard, har gravsten med navne som McGonagall, Thomas Riddel og Potter.
 Skotland er desuden verdensberømt for sin whisky, og uanset om du er til den stærke drik eller ej, er et besøg i The Scotch Whisky Experience en oplevelse. Her kan du høre om den stolte skotske whiskytradition, de forskellige smage og eventuelt købe en lille souvenir med hjem. Er du mere til de søde sager, skal du ikke snyde dig selv for et besøg i The Fudge Kitchen på The Royal Mile.

Farverig kultur og lækker mad i Barcelona

Barcelona er den perfekte blanding af storbystemning og afslapning. Den unikke placering lige ud til Middelhavet gør nemlig byen oplagt til at kombinere kultur, shopping og badeferie i ét.

Barcelona er spækket med spændende kultur og smukke bygningsværker, og arkitekten Gaudi er manden bag de fleste. Han har skabt byens vartegn og største turistattraktion, La Sagrada Familia. Den imponerende katedral, der tårner sig op over byens huse og har været under opførelse siden 1882. Kirken forventes først at stå endeligt færdig i 2026, men du kan allerede nu besøge den. Et andet af Gaudis mesterværker er Park Güell, et farvestrålende og eventyrligt åndehul midt i byen. Parken er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og fra toppen af parken kan du få en smuk udsigt over byen.

Barcelona er et tag-selv-bord af kultur- og madoplevelser. Snyd ikke dig selv for en gåtur på La Rambla, byens hovedstrøg, som er en charmerende oplevelse. Her vrimler med duftende madboder, spændende gadekunstnere og dragende butikker. Det store madmarked La Boqueria er også en oplevelse. Her bugner af frugt-, grønt-, kød- og fiskeboder, og det er oplagt at slutte besøget af med lækre tapas, som Spanien er verdenskendt for. Sidst men ikke mindst, bør du besøge det gotiske kvarter, som er Barcelonas ældste bydel. Området udmærker sig med sine smalle gader, autentiske restauranter og spanske charme.

Trænger du til en museumsoplevelse ud over det sædvanlige, er Picassomuseet et absolut must. Med 3.800 af kunsternes værker, er museet en mindeværdig oplevelse, uanset om du er Picassokender eller ej. 

Mærk historiens vingesus i Bukarest

Rumæniens smukke hovedstad er en lidt overset perle, der egner sig helt perfekt til en forlænget weekendtur. Byen var i 80’erne præget af kommunismen under ledelse af den forhadte diktator Nicolae Ceausescu. Han satte blandt andet sit præg på Bukarest ved at beordre flere af de gamle bygninger og kirker revet ned til fordel for kommunistisk arkitektur. I dag er Bukarest dog en by i rivende udvikling, og mange turister tager hvert år hertil for at opleve den unikke kultur.

Bukarest er også kendt under kaldenavnet ’Little Paris’, da mange af byens aristokrater fra midten af det 19. århundrede og frem tog til den franske hovedstad for at studere. De bragte sidenhen den parisiske kultur til deres hjemland. Det betyder, at den imponerende arkitektur i Bukarest i dag er et spændende sammensurium af smukke, franskinspirerede bygningsværker og de grå betonbygninger, der har kendetegnet østblokken.

En af de mest imponerende seværdigheder i Rumæniens hovedstad er Parlamentets Palads. Det er verdens næststørste administrationsbygning, kun overgået af Pentagon, og med en vægt på 4 millioner tons, er det den tungeste bygning i verden. Den synker seks millimeter om året. Bygningen kan nydes udefra, men det er også muligt at få en guidet tur indendørs.

I den gamle bydel finder du den smukke kirke og kloster Stavropoleos, som er bygget i starten af 1700-tallet. Her kan du blandt andet kan gå på opdagelse i det imponerende bibliotek med over 8.000 bøger. Den smukke filharmoni Atenuel Român er også et besøg værd, ligesom CEC-paladset og Kongeslottet begge er betagende bygningsværker.

Er du på udkig efter at smage på traditionelle, rumænske egnsretter, er det helt oplagt at besøge Hanu’ lui Manuc. Her på Europas ældste kro, som stammer helt tilbage fra 1808, kan du mærke historiens vingesus, mens du spiser din frokost eller aftensmad. Der er dog mange lækre cafeer og restauranter overalt i byen, og priserne er generelt overkommelige, så snyd ikke dig selv for de lækre, kulinariske oplevelser, som Bukarest har at byde på.

Oplev den trendy storby Amsterdam

Hollands populære hovedstad er verdensberømt for sine mange kanaler, der tegner et sirligt mønster gennem den lidt landlige storby. Af samme årsag vælger mange derfor at begynde deres besøg med en kanalrundfart, som tager passagerne forbi nogle af de største sights.

Amsterdam er fyldt med kulturelle must-see’s. Mest berømt er Anne Franks hus, hvis dagbøger fra 2. verdenskrig er blevet verdensberømte. Museet er meget populært, og det er derfor en god idé at købe billetter inden besøget. Amsterdam er også hjem for Van Gogh Museet, som har verdens største samling af den hollandske kunstners værker. Nationalmuseet, Rijksmuseum, er desuden et besøg værd, her kan du blandt andet se Rembrandts værk Nattevagten. Er du begejstret for kunstneren, er Rembrandt-museum også et must. Det ligger i malerens eget hus, hvor han boede i mange år.

Efter en lang dag på museum, kan det være rart at komme lidt udenfor, og det er der rig mulighed for i Amsterdam. Den smukke Hortus Botanicus blev anlagt i 1638 og er en af verdens ældste botaniske haver. Vondelpark er en skøn oase med store græsarealer, vandløb og fine søer. Bloemenmarkt er det eneste flydende blomstermarked i verden, og her kan du lade dig betage af de mange smukke blomster og eventuelt købe lidt tulipanløg med hjem.

Amsterdams beboere er cykelentusiaster som os danskere, og byens flade terræn gør den oplagt at opleve på to hjul. Der findes mange udlejningsbutikker i byen, og trafikreglerne er de samme som herhjemme. Læg eventuelt en rute forbi Foodhallen, et stort indendørs madmekka med streetfood fra hele verden, eller til Jordaan, som er et gammelt arbejderkvarter, der i dag emmer af liv, trendy cafeer og hyggelig stemning.

Romantik og termiske bade i Budapest

Ungarns smukke hovedstad er måske ikke en af de mest turistede destinationer, men ikke desto mindre er byen helt oplagt til en skøn, forlænget weekend. Budapests vartegn, den majestætiske flod Donau, bugter sig gennem landskabet og deler de to bydele Buda og Pest.

Byen er fyldt med smukke bygningsværker, og særligt den store katedral St. Stephens, Chain Bridge og Ungarns parlamentsbygning er et besøg værd. Parlamentsbygningen er den største i verden, og indenfor kan du se de smukke sale og kronjuveler. Sæt også tid af til et besøg på Fishermans Bastion, hvor du fra toppen får en imponerende panoramaudsigt over hele byen. Er du den morgenfriske type, kan det anbefales at besøge bastionen tidligt for at nyde en uforstyrret, smuk solopgang.

Budapest er et af de steder i verden med flest termiske bade og naturligt varme kilder. Her mødes mange turister og lokale for at nyde et par timers ro og wellness i de varme bassiner. Der er mere end 50 spas i Budapest, og et af de mest populære Széchenyi har 21 pools, saunaer, træningsfaciliteter og er et skønt afbræk på en ellers aktiv weekendtur.

Er du til gys og gru, bør du besøge den underjordiske labyrint Panoptikum, der ligger 16 meter under jorden ved Castle District. Historien går, at Vlad Dracula sad fængslet her i mange år. De lange korridorer er fugtige og stemningsfulde og kan desuden være et rart, køligt udflugtsmål, hvis du besøger byen på en varm sommerdag. 

Generelt spiser du godt i Budapest, og er du til fine dining, er det et godt sted at prøve nogle af byens mange gode Michelin-restauranter til en overkommelig pris.