5 danske øer til en skøn sommerferie

Du behøver ikke nødvendigvis at rejse udenlands for at få en mindeværdig sommerferie. Det er skønt at opleve sit eget land som turist, og særligt de danske øer er magiske om sommeren. Her kan du lære mere om fem øer, der byder på alt fra kulinariske oplevelser til skøn familieidyl.

Charter eller staycation i sommerferien? Begge dele har sine fordele, og vores egen lille andedam er leveringsdygtig i masser af skønne ferieperler. Særligt de mange skønne øer, der ligger rundt omkring i Danmark byder hver især på deres unikke seværdigheder og specialiteter.

Der er over 400 navngivne øer i Danmark, og 72 af dem er beboede, så der er nok at vælge imellem. Mens nogle byder på vild, uspoleret natur, er andre klassiske feriedestinationer, hvor der er skruet ekstra op for charmen og stemningen særligt i sommerperioden.

Der er noget særligt over at holde ferie på en ø. Fra vi sætter os på færgen, rammer feriegearet på en helt anden måde, og følelsen af at være langt væk hjemmefra indtræffer med det samme. Så er det bare ærgerligt, hvis potteplanten mangler vand, eller du har glemt en mælk i køleskabet. På den måde kan en øferie nemt føles som om, at du er meget længere væk, end du rent faktisk er. 

Solskinsøen Bornholm er altid en god idé

’Den dejligste ferieø’, som ligger midt i Østersøen, er en af de allermest populære feriedestinationer, og det er der mange gode grunde til. Den afsidesliggende og rå klippeø har med sin unikke natur, imponerende seværdigheder og kulinariske oplevelser noget at byde på for alle aldersgrupper og interesseområder.

Du kan ikke besøge Bornholm uden at se Hammershus. Mærk historiens vingesus i den imponerende ruin fra den gamle middelalderfæstning fra slutningen af 1200-tallet. Ruinen ligger på en stejl klippeknude på øens nordspids, hvilket kun gør oplevelsen endnu mere spektakulær. Bornholms Middelaldercenter vil også være en spændende oplevelse for alle historieinteresserede. På det 15 hektar store frilandsmuseum, er det blandt andet muligt at skyde med middelalderbue, se den store kanon blive affyret eller møde Middelalderens folk.

Bornholm er berømt for sine nyrøgede sild, hvis indbydende duft hænger i luften over alle de små og store havnebyer. Der er dog også mange andre spændende spiseoplevelser, blandt andet et stort udvalg af skønne skaldyr og fisk, som er et must-eat, når du er besøger Bornholm. Du finder dem på menuen på de lokale røgerier, men også de mange gourmetrestauranter, der ligger spredt rundt på øen.

Solskinsøen byder desuden på et hav af imponerende naturoplevelser. Fra Opalsøen, der ligger smukt i resterne fra et tidligere granitbrud, til Rokkestenen i Paradisbakkerne og Dueodde Strand, der med sit superfine, hvide sand og klare vand med rette blevet kåret til en af Europas bedste sandstrande. Øen har dog også mange andre perler, og du vil ikke fortryde et besøg på hverken Balka strand, Hullehavn, Sandvig eller Sandkås.

Oplev Samsø, den skønne perle midt i Kattegat

I midten af landet finder du den skønne ferieø Samsø, der blandt andet er kendt for sit bugnende spisekammer. Samsøs unikke placering gør øen til et eftertragtet feriemål for mange danskere, fordi man kan sejle hertil på en times tid fra både Sjælland (Kalundborg) og Jylland (Hou).

De gunstige jordforhold på øen giver den unikke smag til øens berømte kartofler, rodfrugter, jordbær og de mange andre afgrøder. Selvom Samsø-kartofler er en helt almindelig vare i alle danske supermarkeder, er der nu noget særligt over at spise dem direkte fra jorden, og i de mange vejsideboder øen rundt, kan du gå på jagt efter de lokale specialiteter. Øen er desuden kendt for sine mange cykel- og vandreruter, som byder på noget for enhver smag og niveau.

Hvert år byder øen velkommen til den traditionsrige Samsø Festival i uge 29, hvor op mod 6.000 gæster hygger sig og nyder musikken fra de mange danske bands. Den lidt mindre kendte jazzfestival i Ballen er dog også et besøg værd. Samsø har derudover sit helt eget mikrodestilleri Sam Island Distillery, hvor gæster kan få en rundvisning og smagsprøver. Her lærer du, hvordan ginnen bliver produceret, og hvordan de lokale råvarer spiller en central rolle i produktionen.    

For børnefamilierne er det oplagt at besøge verdens største labyrint, som ligger smukt gemt i de grønne skove. Her kan I nemt bruge mange timer, mens I med en quiz som kort bevæger jer rundt ad de snørklede stier. Øen er desuden hjemsted for Falkecenter Samsø, hvor hele familien vil få en unik oplevelse ved at se på ørne, falke og hornugler, der flyver majestætisk rundt. 

Pluk dine egne østers på Fanø

Går du ind på en af byens mange fine restauranter, er østers en klassiker på kortet. Men hvorfor ikke selv plukke den delikate spise direkte fra Vadehavets ø-perle Fanø? Vadehavet er i sig selv unikt. Det er det største tidevandsområde i verden og har en enestående biodiversitet. Af den grund er området også optaget i UNESCOs verdensarvsliste.

Området er verdensberømt for sit rige dyreliv af trækfugle, fisk og havpattedyr. I foråret kan du opleve naturfænomenet Sort Sol, hvor hundredtusindvis af stære flyver i formationer over himlen i solnedgangen, inden de søger ned mod jorden for natten. Derudover har Fanø den største population af sæler i Danmark, og de kan oftest ses ved den store sælbanke sydvest for Sønderho. Husk dog at holde god afstand til de sky dyr.

Fanø er rig på skønne naturoplevelser. Uanset om I har lyst til at gå en tur i strandørkenen ved Sørens Jessens Sand, lede efter rav på de smukke strande eller få adrenalinen helt op på en strandsejler eller et surfbræt på strandene, hvor vestenvinden skaber de perfekte forhold til den sjove sport. Hvert år i juni bliver der desuden holdt Danmarks største dragefestival på Fanø, hvor de mange tusinde drager lyser himlen op i smukke farver.

strand

Sydesalt og wellness på skønne Læsø

Kom helt ned i gear på charmerende Læsø midt i Kattegat. Her finder du smukke badestrande, så langt øjet rækker, og de sætter de perfekte rammer til både smukke vandreture og badeferier i det rolige hav for hele familien. Det siges, at Læsø er det sted i Danmark med allerfleste solskinstimer, så drømmer du om en solrig sommerferie, er Læsø en oplagt feriedestination.

Øen er nok mest kendt for sit berømte salt, som er en yndet favorit i køkkenskabet hos mange danskere. På Læsø Sydesalt har man produceret det eftertragtede salt siden 1100-tallet. Det er udvundet ved inddampning af salt grundvand og tilstedeværelsen af en række mineraler, giver saltet sin unikke smag. Besøger du øen, er det oplagt at lægge vejen forbi det charmerende saltsyderi. Her kan du høre et gratis foredrag om produktionen, ligesom I finder pandekagebod, legeplads og saltshop.

Læsø byder desuden på mange skønne naturoplevelser. Du kan blandt andet opleve den uberørte natur på ryggen af islandske heste langs nogle af de mange ridestier eller tage på sælsafari ved de gamle hummerhytter på Horneks Odde. Det flade terræn gør desuden øen oplagt til cykelferie, ligesom der er smukke vandreruter på hele øen. Til de raske ben kan du overveje at vandre hele vejen rundt op øen på den 58 kilometer lange rute.

Trænger du til at komme helt ned i gear, finder du også på øen Læsø Kur. En wellnessoplevelse udover det sædvanlige, hvor du i smukke rammer i den gamle havnekirke kan forkæle dig selv med lækre behandlinger såsom alge- og lerindpakning eller mere klassiske krops- og massagebehandlinger. 

Unik kultur og outdoorliv på Langeland

I det sydfynske øhav finder du den smukke ferieperle Langeland. Med sin karakteristiske, aflange form har øen 152 kilometer kystlinje, og Langeland er derfor et paradis for udendørs aktiviteter. Her kan I boltre jer med kajak, dykning, lystfiskeri, undervandsjagt og surfing langs de smukke, uberørte kyststrækninger.

Langeland byder på mange unikke naturoplevelser. Udover sine smukke vandre- og cykelruter, kan du også opleve spændende kunstværker fra over 20 danske og internationale kunstnere i Tranekær Slotspark. Landart-værkerne er blandt andet skabt i naturens egne materialer, og du kan derfor finde smuk kunst af træ, jord og sten, som blender ind i de naturskønne omgivelser.

Øen er fyldt med opsigtsvækkende og unikke kulturoplevelser. Du vil nyde et anderledes museumsbesøg i Danmarks Længste Kunstudstilling, der er fordelt over 12 forskellige tårne. Her kan du se, hvordan kunstnere har løst de udfordringer, der naturligt vil opstå, når galleriet er 1,5 meter x 1,5 meter. Er du kulturinteresseret, vil Langeland Museum også være et besøg værd. Her kan du gå på opdagelse i 10.000 års ø-historie og blandt andet lære mere om verdens første dokumenterede tandboring og se spændende fund fra vikingetiden.

Mærk historiens vingesus på den unikke byvandring ’Mod Strømmen’. Den app-baserede lydvanding for hele familien begynder i Rudkøbing og tager jer rundt på øen gennem tre akter. Her møder I blandt andet den 12-årige H.C. Ørsted, Inge Lehmann, Albert Einstein og Tycho Brahe. Vandringen er et audioteater, hvor nogle af Danmarks allerstørste skuespillere medvirker, blandt andre Thure Lindhardt, Iben Hjejle og Waage Sandø. Hele oplevelsen tager cirka 4 timer.

Du kan betale med dit re:member Mastercard uanset, hvor rejsen går hen og med re:member reward er der penge at spare på hoteller & rejser og biler & billeje.

Vi har også samlet vores bedste rejsetips til dig her.