Hvad er IBAN nummer?

I et digitalt samfund som det danske er der normalt fuldstændig styr på de forskellige konti i pengeinstitutterne, og det er ikke svært at identificere indehaveren af en bankkonto ud fra registreringsnummer og kontonummer. Registreringsnummeret angiver, hvilken bank det drejer sig om, mens kontonummeret identificerer kontoen.

Men hvordan forholder det sig med betalinger på tværs af landegrænserne? Her træder blandt andet det internationale IBAN-nummer til og sørger for, at pengene kan blive kanaliseret det rette sted hen.

Hvad er et IBAN-nummer?

IBAN står for International Bank Account Number, og det er dit kontonummer i en international udgave. Når udenlandske virksomheder og banker skal identificere din konto og trække en betaling, skal du bruge dit IBAN-nummer på kontoen.

Hvad bruges et IBAN-nummer til?

Generelt rejser vi mere end tidligere – når man lige undtager 2019 og 2020 – og frem for alt køber vi masser af varer i udlandet, både privat og i arbejdsmæssig sammenhæng. Kort sagt: International e-handel boomer, og derfor har stort set alle brug for et IBAN-nummer fra tid til anden, når der skal handles.

Et IBAN-nummer begynder i Danmark altid med DK. Dernæst følger to cifre, som genereres automatisk, og endelig følger dit registrerings- og kontonummer, som du kender det, så IBAN-nummeret bliver på i alt 18 cifre. Oprindeligt er standarden i øvrigt udarbejdet af ECBS – Den Europæiske Komité for Banktransaktionsstandarder.

Hvor kan jeg få et IBAN-nummer?

Du får IBAN-nummeret til din konto hos din bank eller kortudbyder. Det vil som regel fremgå af dit kontoudtog, og det er som nævnt ikke et alternativt kontonummer, men en international identifikation, der indeholder dit almindelige kontonummer som en del af koden.

Hvor man tidligere skulle bruge tid og kræfter på manuel behandling af internationale betalinger, kan det foregå automatisk takket være IBAN-nummeret, der er gældende på tværs af hele EU samt i lande som Schweiz, Lichtenstein, Norge og Island.