gore-selv-renovering-af-badevarelse.jpg

Gør-det-selv renovering af nyt badeværelse

Planlægger du et nyt badeværelse, og ønsker du at lave meget af det selv? Det kan reducere udgifterne, men indebærer også en risiko. Hvad kan du egentlig gøre på egen hånd, og hvad skal du overlade til professionelle håndværkere?

Renovering af badeværelset er ikke bare noget af det mest omstændelige, men også noget af det dyreste, du kan lave i din bolig. God planlægning er derfor vigtig, specielt hvis du ønsker at bidrage til arbejdet selv.

For selvom du som udgangspunkt kan renovere det meste i dit hus eller lejlighed på egen hånd, er der en del ting, som du skal være opmærksom på i forbindelse med renovering af badeværelset. Her følger en oversigt fra re:member over, hvad du kan gøre selv, og hvad håndværkerne bør tage sig af.

Gør-det-selv renovering af badeværelse

Udgifter, tid, arbejdsmængde, og hvilken type arbejde, du selv kan lave, afhænger af, hvor omfattende renoveringen er. Hvis badeværelset skal totalrenoveres, må der fagfolk til. Er du fiks på fingrene og praktisk anlagt, er der dog alligevel meget, som du kan gøre selv – bare sørg for at få badeværelset kontrolleret for råd og fugt, inden du går i gang.

Indretning og overfladearbejde er enkle opgaver, som du selv kan udføre, men du skal sikre dig, at membranen er tæt. Overfladearbejde er malearbejde, opsætning af fliser, fugning og tætning med silikone og kræver ikke, at du er faglært.

Som amatør kan du dog sagtens lave fejl, og det er derfor en god idé at rådføre dig med fagfolk i forhold til både materialer og udførelse. Fliser og maling skal være særlige typer, som tåler vand. Hvis du skal renovere et lille badeværelse, findes der mange pladsbesparende idéer til indretning.

Gør-det-selv nedrivning af badeværelse

Hvis renoveringen af dit badeværelse er et større projekt, og du skal i gang med at totalrenovere eller renovere et gammelt badeværelse, er det godt at vide, at du selv kan rive det gamle badeværelse ned – så længe du har rådført dig med en fagmand og ved, hvordan du skal foretage nedrivningen. Resten af arbejdet skal du overlade til autoriserede håndværkere.

Hvis du vil have ro i sjælen og ikke bære risikoen, anbefales det, at du overlader arbejdet til andre.

Dette skal du have hjælp til at gøre

Ifølge Bolius (Boligejernes Videncenter) har du normalt brug for en vvs-installatør og en el-installatør, og hvis du planlægger at ændre i kloakeringen, har du også brug for en autoriseret kloakmester.

I Danmark udstikker sikkerhedsstyrelsen regler for, hvilken type arbejde du selv kan udføre, og du kan finde en oversigt over, hvilke el- og vvs-opgaver du kan udføre på tekniq.dk. Hjemmesiden tilhører brancheorganisationen for installatører, og du kan også bruge siden til at finde en installatør tæt på dig.

En af grundene til, at du skal overlade arbejdet til professionelle håndværkere, er, at forsikringen ellers ikke vil dække. Hvis du udfører en af de opgaver, som ifølge loven skal udføres af en autoriseret fagmand, er arbejdet ikke dækket af en forsikring, og du kan få alvorlige problemer, hvis noget går galt.

Autoriserede håndværkere har en forsikring, som dækker fejl og mangler ved deres arbejde, men på Bolius’ hjemmeside anbefales det desuden, at du tegner en all risk- og entrepriseforsikring, som sikrer dig under byggeprojektet. Der er høj risiko forbundet med renovering af et badeværelse, da der er vand involveret, og skader hurtigt kan blive omfattende og dyre at udbedre.

Undgå problemer senere

Der er ikke nogen garanti for, at alt vil fungere i et nyt badeværelse, og det er derfor en god idé ifølge Bolius at gennemføre en afleveringsforretning, dvs. gennemgang af renovering for fejl og mangler med håndværkerne, inden rummet tages i brug, og risikoen for mangler dermed overføres til dig.

Det er desuden vigtigt, at du beholder både tilbud, hvori det udførte arbejde er beskrevet i detaljer, samt regning fra håndværkerne, der fungerer som garanti for, at arbejdet er i orden, og deres forsikring dækker alvorlige mangler eller fejl – nu og i fremtiden.

Hvis du benytter en installatør, som er medlem af Tekniq, er du derudover omfattet af organisationens garantiordning, hvis du får medhold i en klage over et medlems arbejde.

Husk også, at hvis du bestiller materialerne via din installatør, bærer de ansvaret for, at det er de rette materialer, og at de bliver leveret til tiden.

Mangler du finansiering til renovering af nyt badeværelse?

Med re:member forbrugslån kan du låne fra 10.000 til 250.000 kroner. Du kan selv vælge, om du vil låne til et helt nyt badeværelse eller til at få fikset nogle småting, og der stilles ikke krav til sikkerhed. Brug låneberegneren til at se, hvor meget det koster at låne.

Ved et samlet kreditbeløb på 250.000 kr. over 7 år med variabel debitorrente 7,55 % – 24,91 %, er den månedlige ydelse 3.815 kr. – 5.933 kr. De samlede omkostninger udgør 70.419 kr. – 248.394 kr. ÅOP udgør 7,59 % – 24,97 %. Det samlede tilbagebetalte beløb udgør 320.419 kr. – 498.394 kr. I beregningen sker tilbagebetalingen via Betalingsservice. Der er 14 dages fortrydelsesret på lånet.