Sund kost er essentielt for dit helbred

Det har stor betydning, hvad vi putter i munden. En nærende og varieret kost giver kroppen afgørende energi og styrke, så vi bliver mindre sårbare over for sygdomme. Her får du vores råd til, hvordan du kan sammensætte din kost hensigtsmæssigt.

Det er et faktum, at vi alle har brug for mad og drikke hver dag for at kunne fungere optimalt. Dog har det afgørende betydning for dit helbred, hvordan du vælger at sammensætte din kost, som blandt andet bør bestå af grove grøntsager, fuldkorn og protein for at give kroppen de bedste forudsætninger.

Kostens vitaminer og mineraler fungerer som kroppens byggesten og bidrager sammen og hver for sig til, at vores muskler, knogler, immunforsvar, blodomløb, hjernens ydeevne og meget mere er velfungerende og gør os mere modstandsdygtige over for flere sygdomme.

Er du i tvivl om, hvordan du sammensætter din kost mest hensigtsmæssigt, kan du trygt læse videre. Her kan du læse mere om De Officielle Kostråd, fødevarernes positive effekter på kroppen, og hvordan du spiser efter sæsonerne, så du altid får friske fødevarer og samtidig sparer på madbudgettet.

Sådan spiser du efter De Officielle Kostråd

Vegetarisk, LCHF, periodisk faste, sense, stenalderkost – overalt bugner det med kure og livsstile, der lover vægttab, øget energi og sund hud. Det kan dog være svært at finde hoved og hale i, hvordan du bedst sammensætter din kost, hvis du blot ønsker at leve sundt, og det kommer også helt an på dit udgangspunkt, og hvad du ønsker at opnå via din kost.

Vil du gerne sikre dig, at du får de råvarer, næringsstoffer og vitaminer, der styrker din krop, så den er i trivsel, er det en god idé at spise efter Fødevarestyrelsens Officielle Kostråd. Her er tommelfingerreglen, at du skal spise planterigt, mindre kød, rigeligt med grøntsager og frugt, fuldkornsholdigt, mindre af det søde, salte og fede og slukke tørsten i vand.

Positive effekter ved udvalgte fødevarer

Én ting er at følge kostrådene, men er du nysgerrig på, hvorfor de er sammensat, som de er? Hver fødevaregruppe bidrager forskelligt til kroppens velvære, det kan du læse mere om her.

  • Grøntsager og frugt. Din kost bør bestå af mindst 600 gram, og over halvdelen skal være grøntsager. Allerbedst er de grove grøntsager som kål, bønner, linser og rodfrugter, som er mættende og fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og bidrager til en god fordøjelse. Det er en god idé at spise grøntsager i flere farver, da de indeholder forskellige gode vitaminer og mineraler (røde/orange er rige på A-vitamin, mørkegrønne på calcium og jern osv.)
  • Fibrene fra fuldkorn er afgørende for vores fordøjelse og tarmsystem, og så nedsætter fuldkorn risikoen for hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og visse typer kræft. Nogle forsøger at undgå kulhydrater og korn, men fuldkorn er en vigtig byggesten til en sund krop. Fødevarestyrelsens anbefaling er mindst 75 g om dagen.
  • Fisk og skaldyr. Fisk har mange fantastiske egenskaber, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser 350 gram fisk om ugen. Fisk og skaldyr indeholder gode fedtstoffer, vitaminer og mineraler, og fed fisk som makrel, sild og laks er rige på det vigtige D-vitamin, der ellers er svært at få i store mængder i andre fødevarer.
  • Børn og voksne bør få 250 ml mælk eller mælkeprodukter om dagen, fordi de indeholder vigtige vitaminer som B2, B12, fosfor, jod og kalk, som styrker vores knogler og tænder. Forsøg fortrinsvist at vælge de magre mejeriprodukter, fordi de indeholder alle de gode vitaminer men færre kalorier.
  • Protein er essentielt for vores sundhed og hjælper med at opbygge muskler og vedligeholde kroppen. Protein bliver ofte forbundet med kød, men der findes også protein i æg, mejeriprodukter, nødder og bælgfrugter.
  • Det anbefales, at voksne drikker 1,5-2 liter vand i døgnet for at holde kroppen hydreret. Drikker du for lidt, vil det påvirke dit energiniveau og koncentrationsevne, ligesom det kan give hovedpine og svimmelhed. På længere sigt kan væskemangel desuden gøre varig skade på organerne.

Lad årstiderne være din inspiration

Når du sammensætter din kost, er det en god idé at spise efter de råvarer, der er i sæson, særligt når du skal vælge dine grøntsager. Det er ofte billigere, og derudover smager maden bare bedre, når den er helt frisk og sprængfyldt med alle de gode næringsstoffer.

I forsommeren bugner det på de danske landbrug, og særligt de lækre asparges er i højsæson. De er rige på folsyre, fibre og flere vitaminer, men også spidskål, kinakål, forårsløg, spinat, radiser og mange skønne krydderurter titter frem netop nu. De er alle skønne ingredienser til sunde salater og lækkert tilbehør.

Maj er desuden højsæson for mange lækre fisk; så som rødspætte, kulmule, jomfruhummer, multe og skrubbe, som du finder i de fleste fiskehandlere. Fisk er rig på Omega-3 fedtsyrer og D-vitamin, som blandt andet forebygger hjertekarsygdomme, styrker vores immunforsvar, knogler og muskler.

Der findes mange forskellige kogebøger, som tager udgangspunkt i at spise efter årstiderne, blandt andet Claus Meyers ’Almanak’, der har en opskrift til hver dag hele året rundt. Med re:member får du 4 % rabat hos Saxo, hvor du finder ’Almanak’ og mange andre spændende og inspirerende kogebøger.

Rabat med re:member: Hurtige og nemme nye retter

Er det en udfordring at få spist de anbefalede 600 g frugt og grønt om dagen? Du kan vælge at tilberede råvarerne på mange forskellige måder, og mens grøntsager smager skønt både rå, bagt, kogt eller stegt, kan det også være forfriskende at prøve andre spændende tilberedningsmetoder, som kan give nye smagsnuancer til dine måltider.

Med en dehydrator kan du nemt selv lave lækre, tørrede frugtsnacks, ligesom du også kan tørre grøntsager og dermed forlænge deres levetid. Maskinen fjerner effektivt vandindholdet i maden, som dog stadig bevarer de gode, sunde næringsstoffer.  Med re:member kan du opnå medlemsrabatter hos en lang række interiør- og elektronikkæder, som forhandler både dehydratorer, men også saftpressere og de meget populære airfryers, der gør det muligt at tilberede din mad energieffektivt og mindre fedt.   

Skal det bare være nemt og sundt, er en måltidskasse fra HelloFresh en rigtig god idé. Her kan du vælge frit mellem vegetarisk, familievenligt, fisk og andre alternativer, når du sammensætter den kasse, der passer allerbedst til dine behov, og også her får du rabat med re:member.

 

Priseksempel: Samlet kreditbeløb på 10.000 kr. Løbetid 1 år. Fast debitorrente 21,88 %, ÅOP 19,10 %, samlede kreditomkostninger 960 kr., månedlig ydelse 913 kr. Samlet tilbagebetaling 10.960 kr.