Sådan sikrer du effektivt dit hjem mod indbrud
Der er ingen tvivl om, at det er skønt at rejse og komme lidt væk fra de vante rammer. Men når du er væk hjemmefra, gør du samtidig dit hus lettere tilgængeligt for ubudne gæster. Selvom tallet for anmeldte indbrud i private hjem har været stødt faldende siden 2011, blev der i 2022 anmeldt 14.899 indbrud i danske boliger.
Indbrud er ubehageligt af flere årsager. Du risikerer ikke kun at få stjålet dine personlige ejendele, der kan have stor værdi både økonomisk og følelsesmæssigt. Det kan også skabe stor utryghed hos både børn og voksne, når du ved, at andre har været i dit hjem.
For at minimere risikoen for indbrud, er det derfor en rigtig god idé at tage sig nogle forholdsregler, så du kan tage af sted på din næste ferie med god ro i maven. For der skal faktisk ikke mere end få justeringer til, før dit hjem ser beboet ud, og derfor er mindre attraktivt for tyvene at bryde ind i.
Lad som om, du er hjemme
Der er ingen tvivl om, at det er smart at spare på strømmen i hverdagen. Men når du skal være væk hjemmefra i en periode, er det vigtigt, at dit hjem ikke er henlagt i fuldstændig mørke. Det gør det meget nemt for tyve at afkode, at huset er frit tilgængeligt. En af de mest effektive metoder til at holde ubudne gæster væk er derfor ved at få det til at se ud som om, at du er hjemme.
Med tidsindstillede timere kan du nemt automatisere hjemmets lyskilder, så de tænder i de tidsintervaller, hvor du normalvis opholder dig i hjemmet. Det får dit hus til at se mere beboet ud. Timerne er ikke dyre og kan også indstilles, så de tænder lyset forskudt. På den måde kan du gøre det sådan, at lyset er tændt i stuen på ét tidspunkt og senere bliver tændt i soveværelset.
Derudover kan sensorstyret udendørslys effektivt skræmme ubudne gæster væk. Sørg dog for at lyset er tændt både inde og ude, da det kan virke utroværdigt, hvis kun de udendørs lyskilder er tændt.
Gør dit hjem mere sikkert
Inden du tager afsted på ferie, er det vigtigt, at du går dit hjems vinduer og døre kritisk igennem. Måske kan du med fordel udskifte komponenter for at højne sikkerheden yderligere. Bor du i et ældre hus, kan det være, at låsene trænger til en opdatering til nyere og mere sikre modeller, og bærer din yderdør præg af slid, kan det være en idé at få den udskiftet.
Havedøren er ofte en nem indgang for tyve, derfor kan du overveje at sikre netop den indgang med en lås. Sørg dog altid for, at nøglen sidder i låsen indvendigt, når du er hjemme, så du kan komme ud i tilfælde af brand. Vinduerne kan også sikres med låse, særligt de, der ikke er synlige fra vejen.
Rigtig mange danskere har valgt at installere en tyverialarm i deres hus for at holde ubudne gæster væk. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd har man dog endnu ikke konkrete tal for, hvorvidt den type sikring har en effekt. Rådet anbefaler derfor, at du kombinerer alarmen med en sikring af døre og vinduer.
Det samme gør sig gældende for overvågningskameraer. Kameraerne virker hovedsageligt forebyggende for at skræmme ubudne gæster væk, men er uheldet ude, kan optagelserne også være en hjælp for politiets opklaringsarbejde.
Spørg naboen om hjælp
Skal du være væk i en længere periode, er det en god idé at alliere sig med en god nabo, særligt hvis du bor i hus. Det kan give dig en større ro i maven, når du ved, at der er en, der passer godt på dit hjem, imens du er væk.
Det kan for eksempel være smart, hvis din nabo parkerer sin bil i din indkørsel i perioden for at få huset til at se beboet ud. Ligesom det kan er en god idé, hvis han eller hun tømmer din postkasse, smider sit skrald i din skraldespand og sørger for at sætte spanden ud, når den skal tømmes. Er du væk i vinterperioden, er det også vigtigt at bede naboen om at skovle indkørslen for sne.
Udsynet er altafgørende for, at dine naboer kan holde godt øje med dit hus i dit fravær. Sørg derfor for så vidt muligt, at huset ikke er skærmet af en høj hæk eller et hegn. Når huset er synligt udefra, er det sværere for indbrudstyvene at arbejde i fred.
Med app’en Nabohjælp fra Det Kriminalpræventive Råd kan du og dit nabolag nemt danne et netværk, hvor I kan hjælpe hinanden med at holde øje med husene i ferieperioder.