Omlægning af lån – hvornår og hvorfor

Overvejer du fra tid til anden, hvornår det kan betale sig at omlægge sine lån? Tænker du ofte over låneomlægning, men får ikke handlet på det? Så har vi samlet nogle informationer om at lægge lån om, du kan se her på siden. 

Lån er meget individuelle og spiller sammen med din privatøkonomi, din boligøkonomi og dine planer om at afvikle gæld eller foretage investeringer i fremtiden. Det kan derfor være svært at sige noget generelt om lige netop din lånesituation, men der er alligevel nogle generelle retningslinjer og tips til låneomlægning, det kan være værd at kende.

Hvad er omlægning af lån?

Når du lægger lån om, går du enten ind og ændrer på betingelserne for et eksisterende lån, eller også optager du et helt nyt lån, der skal erstatte ét eller flere eksisterende lån. På et helt overordnet niveau er det altid en god idé at tage sine lån op til revision for at vurdere, om man har de mest fordelagtige lån i forhold til ens nuværende livssituation og de kommende planer. Det er ikke anderledes end privatøkonomiske forhold som forsikringer og bankforbindelser. Fra tid til anden er det altid godt at se betingelserne efter i sømmene for at tjekke, om det kan betale sig at justere på tingene.

Kan omlægning af lån betale sig?

Det kommer an på en lang række faktorer. Måske ændrer din privatøkonomi sig, så du kan betale et lån hurtigere tilbage og dermed få færre omkostninger forbundet med lånet? Det modsatte kan også være tilfældet. Måske har du brug at strække et lån lidt længere, fordi du i samme periode så bedre kan betale en anden gæld tilbage. Derudover er der nogle faktorer, der er udenfor din kontrol. De har som sådan ikke noget med din privatøkonomi at gøre, men snarere med finansmarkederne. Det kommer vi ind på i det følgende afsnit, hvor du kan få et overblik – punkt for punkt.

Hvornår skal du omlægge dine lån?

  • Hvis renteniveauet falder, kan der være mulighed for at lægge om til et lån med lavere rente. Det reducerer dine rentebetalinger og giver dig dermed lavere omkostninger på dit lån. Det kan dog modvirkes af omkostningerne, der er forbundet med omlægningen.
  • Hvis renteniveauet stiger, kan man omlægge til et lån med højere rente, hvis man fx har realkreditlån. Det giver en højere ydelse på det nye lån, men kan samtidig betyde, at du kan skære af restgælden, fordi den underliggende kursværdi falder.
  • Ønsker du større tryghed, kan du lægge om fra variabel til fast rente. Eller du kan indfri lån, der er optaget til ikke særligt favorable vilkår som fx sms-lån, kviklån og lignende, og dermed samle lånene under én paraply.
  • Har du brug for at låne mere, kan du lægge dit lån om og få flere penge på kontoen til at føre dine idéer ud i livet. Det kan ske ved en forhøjelse af det eksisterende lån eller ved optagelse af et nyt og større lån.
  • Har din livssituation ændret sig? Måske har du fået nyt job med en anden løn? Så kan det også give mening at lægge om til enten kortere eller længere løbetid.

Omlægning af lån hos re:member

Brug re:member, hvis du vil omlægge lån, hvad enten det skyldes en ændret livssituation eller ændrede planer med nyt finansieringsbehov. Du kan fx vælge et samlelån og spare penge ved at samle mindre lån og kreditter i ét fordelagtigt lån. Det giver dig ikke alene lavere månedlige omkostninger, men gør også administrationen lettere med en samlet faktura og bedre oversigt over økonomien.

Ansøg om samlelån

Ved et samlet kreditbeløb på 250.000 kr. over 7 år med variabel debitorrente 7,55 % – 24,91 %, er den månedlige ydelse 3.815 kr. – 5.933 kr. De samlede omkostninger udgør 70.419 kr. – 248.394 kr. ÅOP udgør 7,59 % – 24,97 %. Det samlede tilbagebetalte beløb udgør 320.419 kr. – 498.394 kr. I beregningen sker tilbagebetalingen via Betalingsservice. Der er 14 dages fortrydelsesret på lånet.