Hvad er afdragsfrihed?

Som de fleste andre har du nok en eller anden form for lån, om det så er til bolig eller forbrug. Du har måske også hørt om udtrykket “afdragsfrihed”, men ved du egentlig, hvad det  betyder? Vi skal se lidt nærmere på fordele og ulemper ved afdragsfrihed.

Et nyt lån kan give store ændringer i privatøkonomien, og for at gøre denne overgang lidt lettere, tilbyder nogle banker afdragsfrie perioder på lånet. Afdragsfrihed betyder, at du ikke afdrager på selve lånet - altså en pause fra tilbagebetalingen på lånet. I stedet  betaler du kun renter og gebyrer.

Hvordan fungerer afdragsfrihed?

Meningen med afdragsfrihed er at kunne give dig et økonomisk pusterum i perioder, hvor du har brug for det. Når du ansøger om afdragsfrihed på et lån, udskyder du selve tilbagebetalingen af lånet, og regningerne i den afdragsfrie periode bliver lavere, eftersom du kun betaler renter og gebyrer.

Hvor lang den afdragsfrie periode er, vil variere fra udbyder til udbyder, men hvilken slags lån du har, vil også have en betydning. Enkelte långivere af boliglån har i nogle tilfælde afdragsfrihed i op til 10 år, mens långivere af forbrugslån sjældent har afdragsfrihed.

I nogle tilfælde kan du blive nægtet afdragsfrihed, selvom det er muligt. I sådanne tilfælde er årsagen som regel at udbyder ser, at du  får svært ved at overholde betalingsplanen, når den afdragsfrie periode er ovre.

re:member forbrugslån tilbyder ikke afdragsfrihed.

Andre betalingsudsættelser

Nogle udbydere har også betalingsudsættelser. Det betyder, at du udsætter hele betalingen, og ikke bare selve afdraget af lånet. 

Opstår der et behov for at udsætte betalingen af dit re:member forbrugslån, er det muligt at ansøge om en betalingsfri måned.

Fordele og ulemper ved afdragsfrihed

Der findes både positive og negative sider ved afdragsfrihed. På den positive side, kan det være fordelagtigt for din personlige økonomi, hvis du bruger det med omtanke. I tider med stram økonomi, vil det være muligt at komme ud på den anden side med sådan et tilbud. Måske går vaskemaskinen i stykker, eller bilen skal en tur på værksted - så kan afdragsfrihed på lån lette trykket.

Ulempen med afdragsfrihed er, at det totale beløb du skal tilbagebetale øges. På større lån kan forskellen på blot at betale renter og gebyrer, i modsætning til at afdrage på lånet samtidigt, være flere tusind kroner om måneden. Denne stigning kan gøre de månedlige afdrag vanskeligere.

Ved et samlet kreditbeløb på 250.000 kr. over 7 år med variabel debitorrente 7,18 % – 24,91%, er den månedlige ydelse 3.772 kr. – 5.933 kr. De samlede omkostninger udgør 66.813 kr. – 248.394 kr. ÅOP udgør 7,22 % – 24,97%. Det samlede tilbagebetalte beløb udgør 316.813 kr. – 498.394 kr. I beregningen sker tilbagebetalingen via Betalingsservice. Der er 14 dages fortrydelsesret på lånet.