Indlånsrenter – hvad betyder de for din økonomi?

Måske er du stødt på begreberne indlånsrenter og udlånsrenter i forbindelse med låntagning? Måske har du også gjort dig nogle tanker om, hvor det er mest fordelagtigt at placere sine penge, og hvor det bedst kan betale sig at låne til enten en akut anskaffelse eller til en mere langsigtet investering? Det er også interessant, hvordan tingene inden for de senere år er blevet vendt lidt på hovedet på grund af det generelt lave renteniveau, der er i vores samfund i disse år.

Hvad er indlånsrenter?

Når vi taler om renter, så er det en god tommelfingerregel, at de altid bliver set fra bankens eller långiverens synsvinkel. Indlånsrente er derfor renten, som fx din bank betaler dig for de penge, du har stående i banken. Det er altså renten på de penge, der flyder ind i banken. Udlånsrente er derimod renten på de penge, der flyder ud af banken, det vil sige fx renter på et banklån, som du har optaget. På det banklån skal du betale udlånsrenter for at have rådighed over pengene.

Høj og lav indlånsrente

Hvis du kan opnå en høj indlånsrente, så vokser de penge, du har stående i banken, fordi der løbende tilskrives renter på beløbet. Har du en lav indlånsrente på din konto, vokser pengene ikke lige så meget, så det er derfor ikke så attraktivt. For år tilbage kunne bankerne konkurrere intenst om at tilbyde kunderne de bedste indlånsrenter. Det var en klar konkurrencefaktor, hvor man kunne få sin opsparing til at vokse mest. Indlånsrenten kunne variere fra bank til bank og i forhold til de forskellige opsparingstyper. Et godt eksempel var børneopsparingen, hvor pengene var bundet i en årrække, og banken derfor kunne tilbyde en god indlånsrente på beløbet. Alt dette er dog i dag grå teori  på grund af det generelt lave renteniveau.

I disse år er der negativ indlånsrente

Renteniveauet har generelt været faldende og holdt sig lavt gennem lang tid. Det betyder, at det kan være vanskeligt at få en positiv indlånsrente på en almindelig lønkonto eller på en firmakonto. Som det har været fremme i medierne, kan private og firmaer komme til at betale negative renter for at have penge stående i banken, fordi bankerne også må kæmpe med negative renter, når de selv skal låne penge. I disse år kan det derfor sjældent betale sig at have mange penge stående på bankbogen, hvilket kan inspirere til alternative investeringer som fx aktier og lignende, hvor afkastet kan være større.

Hvordan går det så med udlånsrenten?

Udlånsrenten er i mange sammenhænge også lav i disse år på grund af det generelt lave renteniveau. Bankerne ’lever’ af den såkaldte rentemarginal, det vil sige forskellen på indlånsrente og udlånsrente, som er med til at finansiere bankens risiko for tab mv. Når indlånsrenten falder, kan udlånsrenten også sættes ned, uden at det går ud over rentemarginalen. Derudover afhænger udlånsrenten også af, hvad du skal låne penge til, og hvilken sikkerhed du kan stille.

Indlånsrente og udlånsrente på et re:member forbrugslån

Besøg vores hjemmeside for at se den aktuelle indlånsrente og udlånsrente på et re:member forbrugslån. Det er en fleksibel låneform, hvor du selv bestemmer beløb og løbetid. Du kan ansøge online, få et hurtigt svar og undgå at stille sikkerhed i form af dine private ejendele.

 

Ansøg om re:member forbrugslån her

Ved et samlet kreditbeløb på 250.000 kr. over 7 år med variabel debitorrente 7,18 % – 24,91%, er den månedlige ydelse 3.772 kr. – 5.933 kr. De samlede omkostninger udgør 66.813 kr. – 248.394 kr. ÅOP udgør 7,22 % – 24,97%. Det samlede tilbagebetalte beløb udgør 316.813 kr. – 498.394 kr. I beregningen sker tilbagebetalingen via Betalingsservice. Der er 14 dages fortrydelsesret på lånet.