Hvad er forskellen på effektiv og nominel rente?

Måske har du lagt mærke til, at der ofte opgives to rentesatser, når det gælder lån – den effektive rente og den nominelle rente. Det er for at give dig mulighed for at vurdere dine samlede omkostninger ved lånet og samtidig give dig et godt grundlag for at sammenligne rentesatser mellem forskellige udbydere.

Kort fortalt er den nominelle rente den rente, du skal betale for selve lånet. Det er 'renten i sig selv'. Den effektive rente er et udtryk for de totale renteomkostninger ved lånet, det vil sige alle de renteudgifter, du skal betale i hele lånets løbetid. Derfor er den effektive rente altid højere end den nominelle rente.

Hvad er den nominelle rente?

Som nævnt er den nominelle rente den rene rentesats på dit lån uden nogen former for gebyrer og ekstra omkostninger. Den nominelle rente kaldes også for den pålydende rente. Du kan bruge den til at sammenligne renteniveauet hos forskellige låneudbydere, men da den ikke tager højde for øvrige omkostninger og renters rente, fortæller den dig ikke, hvad du alt i alt kommer til at betale tilbage for at låne penge.

Hvad er den effektive rente?

Den effektive rente – som nogle steder også kaldes debitorrenten eller nominel årlig rente – giver dig et mere fyldestgørende billede af, hvad det koster at låne eller have en kredit. Her indregnes alle forhold, der har betydning for dine samlede renteomkostninger.

Beregning af den effektive rente er derfor et mere indviklet regnestykke, hvor der indgår faktorer som den nominelle rente, tilbagebetalingstid, terminer og renters rente. Hvis du derudover indregner de forskellige former for provision, omkostninger og gebyrer som for eksempel etableringsgebyr og terminsgebyrer, får du de årlige omkostninger i procent (ÅOP), der altid skal opgives af långiverne på markedet. ÅOP tager det hele med i beregningen og gør det derfor endnu nemmere at sammenligne forskellige lånetilbud.

Hvor sammenligner jeg nominel og effektiv rente?

Hos re:member er det ikke svært at sammenligne nominel og effektiv rente på et lån. Du er altid velkommen til at bruge vores låneberegner, indtaste dine låneønsker og sammenligne rentesatserne.

Gå til låneberegner